Település:
Veszprém megye, Zirc


Tanösvények


Eperjes tanösvény

 

8414 Olaszfalu, Major u. vége, GPS koordináták: 47° 14' 34.908" N, 17° 54' 35.316" E

Olaszfaluban az önkormányzat és közel ötven társtulajdonos döntött úgy, hogy védetté teszik Eperjes-hegyi területüket.

A 82 hektáros Eperjes-hegyi tanösvény 4,5 km hosszú, kb. 150 m szintkülönbséget leküzdő, jelzett faoszlopokkal jelölt megállókkal. Olaszfaluban a busz végállomásánál nyíló Major utca végén van a tanösvény "indító" táblája, s két autóparkoló. Innen a következő nevezetességeken át vezet az út: Kőkapu - Ördöglik - Eperjes sziklafal - Majális-rét - Földtani feltárások - Idős vadcseresznyefák - Eperjes sziklafal - Eperjes-tető, kilátóhely - Zsomboly - Kőfaragások - Mészégető. A mészkőbányászatnak állít emléket az elkészült tájrendezés. Az egykori erdők nagy részének kiírtása, a szelektív fakitermelés, a legeltetés és a kaszálás mellett a hegyen hosszú ideig folytatott kőbányászat a legjelentősebb emberi hatás. Az itt fejtett mészkőfajta rétegfelszíne is látható a tanösvényen, sok apró kagyló kimállott teknőtöredékével. A tanösvényen információs táblák is segítik a túrázókat, pihenőhelyek, asztalok és padok szolgálják a kikapcsolódást.

Az Eperjest felépítő üledékes kőzetek uralkodóan mészkövek. A mészkő felszín alatti részein gyakran hasadékok mentén végbemenő oldódás barlangokat, zsombolyokat hozhat létre. A sziklahasadékok hűvös, nedves környezete különleges csigáknak nyújt kedvező élőhelyet. A tanösvény időutazást is kínál: az út mentén a hegyet felépítő triász, jura és kréta időszaki mészkőfajták bukkannak a felszínre, a megállóhelyek a képződési időt is jelzik. Az út mentén, akár az Eperjes nagy részén, kiemelkedő tájképi és botanikai értékű szépséges fa matuzsálemek, az egykori erdős vegetáció maradványai láthatók. Leggyakoribb a bükk, mellette többek közt gyertyán, juhar- és tölgy-félék egyedeit hagyták meg.

http://www.olaszfalu.hu/ (forrás)

 

 

Boroszlán tanösvény

 

8427 Bakonybél, Külterület, GPS koordináták: 47° 15' 12.942" N, 17° 43' 57.2808" E

Bakonybéltől 3 km-re, a hajdani Gerencepusztáról indulva, a Cser-börc és a Kőris-hegy oldalában, valamint az Öreg-Szarvad-árok völgyében alakította ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága a Boroszlán tanösvényt.

A tanösvény az Odvaskő Hotel előtti parkolóból, a Gerence-völgyi kirándulóközpontból, 240 m-es magasságból indul, és 7 km-en keresztül, meredek kaptatókkal, majd lapos fennsíkokkal kapaszkodik fel a Kőris-hegy tetőrégiójába, mintegy 540 m-es magasságba, majd az Öreg-Szarvad-árok völgyében ereszkedik le újra az autóspihenőhöz.

Boroszlán tanösvény hosszú túra

A 7 km hosszú teljes körút rövidebb változata 2 km: az Odvaskői-barlangnál letérve egy lépcsőn vezet a völgybe, ahonnét rövid sétával visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A Kőris-hegy oldalán kiépített sétaút mentén a látogató 8 tábla segítségével tájékozódhat a terület természeti értékeiről.

A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. Megközelíthető a Bakonybél és Bakonykoppány közötti útszakaszról, az Odvaskői megállótól.

Előzetes időpont egyeztetés és írásbeli megrendelés szükséges legalább két héttel a túra előtt!

Szakvezetési díjak a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet területén:

Körülbelül 3 órás gyalogtúrák díjai (bruttó):

Óvodás csoport részére: 11.500 Ft

Iskolás és pedagógus csoport: 13.500 Ft

Magyar nyelven, felnőtt csoport részére: 850 Ft/fő, de minimum 16.000 Ft

Idegen nyelven: 1.200 Ft/fő, de minimum 32.000 Ft.

3 órán túli gyalogos szakvezetés díjai (bruttó):

Iskolás és pedagógus csoport részére: 4.500 Ft/óra/csoport

Magyar nyelven felnőtt csoport részére: 5.500 Ft/óra/csoport

Idegen nyelven: 10.000 Ft/óra/csoport

A gyalogos szakvezetések díjai egyéni látogatók részére (bruttó):

Felnőtt ár: 850 Ft/fő

Gyermekek ár (4-14 éves korig): 400 Ft/fő

A szakvezetési díj az ÁFÁ-t tartalmazza.

Minden megkezdett fél óráért az aktuális óradíj 50%-át számítjuk fel.

Maximális csoportlétszám a gyalogtúrákon: 30 fő

A szakvezetéseken mindenki saját felelősségére vesz részt. Túracipő és megfelelő túraöltözet ajánlott!

Elérhetőségek:

Tel: +36 30 619 9554, +36 87 555 292 Fax: +36 87 555 261

E-mail: bakosj@bfnp.kvvm.hu

www.bfnp.hu

www.programturizmus.hu (forrás)

www.bakonybel.hu/ (forrás)

 

 

 

Ámos-hegyi Pihenőerdő Tanösvény

 

8413 Eplény, GPS koordináták: É: 47.2067269951, K: 17.9205679893

Hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű és legváltozatosabb formákat megjelenítő hegysége a Bakony, 110 km hosszan húzódik a Tapolcai ároktól a Vértes lábáig. Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét az Észak-Dunántúl közepén. Eplény a zirci medence és a veszprémi fennsík vízválasztóján fekvő település. Átszeli a falut a Veszprém-Győr közötti 82-es főközlekedési út és a két megyeszékhelyet összekötő vasútvonal is.

 

A község keleti oldalán, 229,4 ha erdőterületen alakította ki a HM Verga Zrt. a pihenőerdőt. A terület legmagasabb pontja az Ámos-hegy (525 m). A kirándulóerdő szervesen illeszkedik a több évtizede használt és az utóbbi években felújított szánkó- és sípályákhoz, valamint a Malom-völgyben a múlt század végén létrehozott víztározókhoz és közjóléti létesítményekhez.

 

Az erdőtömb állományainak fafaj összetétele változatos. A legmeghatározóbb fajok a bükk, kocsánytalan tölgy, cser és gyertyán. Elegyfajok a hegyi juhar, korai juhar, magas kőris, madárcseresznye, vörösfenyő. Előfordul az akác, erdeifenyő, nagylevelű hárs, kislevelű hárs.
Az erdőállományokban a többszintes dombvidéki lomberdők cserjeszintjére jellemző húsos som, veresgyűrű som, egybibés galagonya, kökény, fagyal, fekete bodza adja a cserjeszintet.
A lágyszárú aljnövényzet meghatározó fajai az odvas keltike, a hagymás fogasír, a pettyegetett tüdőfű, a medvehegyma, az egyvirágú gyöngyperje, a májvirág, a hóvirág. Védett lágyszárúak: nagyezerjófű, bíboros kosbor.
Az állatvilágból elsősorban a rovarok és az énekes madarak láthatóak gyakran. Az emlősök közül a rágcsálók (egér és pocok fajok, sün, mezei nyúl) és a kistestű ragadozók (menyét, nyest, róka) jellemzőek. A türelmes és főleg csendes látogató őzzel, szarvassal, vaddisznóval is találkozhat. Védett állatok: rézsikló, barátcinege.

A tanösvény teljes hossza 7700 m, két egymástól függetlenül is végigjárható 3590 m illetve 4180 m hosszúságú körutat tartalmaz. A sétaút mellett elhelyezett padok pihenést, a sípálya parkolójában és a sportpályánál kialakított pihenőhely kulturált szabadidő eltöltést tesz lehetővé (pl. szalonnasütés).
A környező táj panorámájában a 8 m magas Ámos-hegyi Kilátóból gyönyörködhetnek a látogatók.
A Malomvölgyben 10 állomásos tornapálya került kialakításra.

A pihenőerdő megközelíthető autóval, busszal, vasúttal Eplényig, majd onnan gyalogosan.

Elérhetőségek:

VERGA Zrt.

8200 Veszprém, Jutasi út 10.

Tel: +36 88 591 510

E-mail: info@verga.hu

http://www.verga.hu (forrás)

 

 

Forrás: https://turizmus.zirc.hu/jard-be/zirc-kornyekenek-termeszeti-ertekei?ccm_paging_p=2

 

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »